05 maaliskuuta 2022

Aloitetaan keskeltä

Aloitan blogin pitämisen samasta syystä kuin todella monet, joiden kirjoituksia olen nyt viimeisimmät päivät lukenut: oman mielenterveyden ja motivaation vuoksi. En kuitenkaan löytänyt samanlaisessa tilanteessa olevia ihmisiä, joten toivottavasti tämä auttaa jotakuta elämässä eteenpäin.

Nimittäin. En ole ulosotossa (olen ollut, siitä myöhemmin), enkä koe olevani missään suunnattomassa velkavankeudessa. Velat on suoritettavissa. Eli pärjään ihan hyvin tulojen ja menojen kanssa. Mutta se juuri on se ongelma, siis se, että tulojen pitää olla kohtalaiset, jotta voi kokea pärjäävänsä. Eli tällä hetkellä teen erittäin raskasta it-alan työtä ja usein huomaan haaveilevani jostain aivan muusta. Esimerkiksi metsänvartijan työstä (tai siis en tiedä mitä he oikeasti tekevät, jos sellainen ammattinimike on edes olemassa. Mutta oma mielikuva perustuu Macgyveriin ja siinä parissa jaksossa oli niitä metsistä huolta pitäviä metsänvartijoita). Oma motivaatio siis on saada oma talous sen verran turvalliselle tasolle, etten joudu miettimään niin paljon palkkaa, vaan enemmän sitä, mistä nautin. (Nyt kun oikoluen tätä, niin lukemieni velkablogien jälkeen oma ongelmani kuulostaa yläluokkaiselta vinkumiselta. Lue kuitenkin eteenpäin ennen kun täysin tyrmäät minut)

Miksi sitten en vaan hyppää kohti tuntematonta ja kokeile siipiäni? Pelkään. Kyllä minä sen tiedän, että aina pärjään. Pärjään jotenkin päin ja on elämässä töyssyjä tullutkin. Pelkään sitä, että pitää kokea pärjäävänsä. Onnistuin noin 15 vuotta sitten ajamaan itseni lopulta kamalan tilanteeseen. Siihen tietenkin kuului se elämän suuri rakkaus, joka sitten kuitenkin  paljasti kasvonsa myöhemmin. Tai siis oikeasti minä otin vain ne vaalenpunaiset lasit pois silmiltä, sillä kyllähän hän omat kasvonsa muille näytti heti. Harmi, että siinä tajuamisessa meni niin paljon aikaa. Toisaalta ilman sitä kokemusta en olisi minä. Tässä lyhykäisyydessään: ostettiin talo, jota kahden ihmisen palkoilla olisi helposti lyhentänyt. Kuitenkin kun toinen ajautui heti oston jälkeen alkoholistiksi, työttömäksi (tai siis ei vaan mennyt enää töihin) ja pettäjäksi, niin  siinähän sitä oltiin. Itse taistelin monta vuotta velkojen kanssa. Lunastin talon itselleni ja siihen kylkiäisenä ison tukun puoliskon lainoja, jottei minulle tulisi merkintää. Sitä kun oli niin urpo, että antoi toisen ottaa järjestelylainan taloa vastaan. Ei tainnut edes puolella summalla maksaa lainoja. Siinä sitten tein töitä pää märkänä viitisen vuotta. Velkamäärä oli järkyttävä. Melkein neljännesmiljoona. Kotona, niinä harvoina hetkinä, nautin viiniä, jotta stressi pysyisi loitolla. Tein yksityisyrittäjänä ja palkollisena töitä. Kaiken ajan, mitä vain kykenin. Eihän siinä hyvin käynyt.

En tiedä miten olen onnistunut aikanaan kikkailla tilanteeni siten, että onnistuin kuin onnistuinkin maksamaan velkaa velalla ilman, että luottotiedot meni. Pari luottoa kylläkin pankin toimesta lakkautettiin, mutta ei sillä ollut väliä. Ei ollut pääpankkini. Se, mistä en selvinnyt, oli verot. Niitä meni lopulta ulosottoon parikymmentä tuhatta euroa. Ne on kuitenkin nyt maksettu pois korkojen kera. Talous lähti nousuun, kun sain lopulta sen talon myytyä, muutettua vuokralle ja aloitettua uudessa työssäni, jossa olen siis  palkollinen. Näin ollen mitään verohässäkkää ei pääse enää tapahtumaan. Ihan kiva, että raha, joka tilille tulee, on minun.

Jäljelle tuosta ajanjaksosta jäi selkeästi pelko siitä, että en enää toista kertaa tuollaista koettelemusta halua edes kuvitella. Ärähdin tuossa kissalle, joka nätisti tuli vain viereen katsomaan tekemisiäni, kun jo tarinan todella pääpiirteittäin tehty kirjoitus sai aikaan posttraumaattisen stressireaktion.

Nyt pelkään myös sitä, että tuo edellinen pelko estää minua elämästä. Näin ollen kirjoittelen tätä blogia ja koetan saada itseni löytämään sen kuuluisan kultaisen keskitien.

No, mitä sitten haluan nyt saavuttaa:

1. Tyhjennetty Ulosottolista. Viimeisimmän ulosoton maksoin palkasta siten, että tämä näyttää puhdasta kesällä 2023.

2. Maksaa muut turhat velkani pois 30 kk aikana. Teen uuden postauksen näistä tämänhetkisistä veloista. Lisäksi myös taloudellisen tilanteeni muutenkin.

3. Uskaltaa säästää ja sijoittaa rahaa muuallekin kuin vain käteiseksi tilille.

4. Oppia budjetoimaan ja ennakoimaan tulevaisuutta, jotta se ei ole iso mörkö jota pitää aina jännittäen pelätä.

5. Budjetoida johonkin hauskaan ja mukavaan, ettei elämä ole pelkästään katastrofin odottamista tai kuluttamisen jälkeen äärimmäistä ahdistusta.

6. Viiden vuoden sisään  sellaisen varallisuuden hankkiminen, joka mahdollistaisi siirtymisen vaikka matalapalkka-alalle, jos työtehtävä kuulostaa mukavalta. Eli että säästöjen tuottamat tulot kompensoi menetettyjä tuloja ja varautuminen tulevaan olisi etupainotteista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Velkahaaste 11/19

Tavoitteet vuosineljänneksittäin: 1. Budjetin rakennus ja maksusuunnitelma tehty Q1/22     Ok 2. Keittiövälineet maksettu Q2/22    Ok 3. Kul...