19 maaliskuuta 2022

Budjettisuunnitelma

No niin. Siinähän kävi sitten niin, että hurahdin kunnolla tähän aiheeseen. Mutta eipä se mitään. Budjetin rakentaminen meinaa vähentää stressiä. Olen huomannut, että olen paljon stressannut siitä, että riittääkö raha. Ja en ole tehnyt jotain asioita, jos on tuntunut siltä että raha ei riitä. Nyt kun jo tälle kuulle tein vajavaisen budjetin, niin sitä tuntuu että voi hengittää. Olikin varaa enemmän kuin uskoinkaan. Tämän vuoksi jatkoin ajatusta. Eli toistaiseksi tämä on ainakin hyvä.

Aikaisemmin, ennen kun olin tarkemmin laskenut, olin laittanut tavoitteeksi 30 kk olla velkavapaa (pl asunto). Nyt kun olen rahoja pyörittänyt, niin asetan näiden kahden velan maksun tavoitteeksi vuoden 2023 loppuun mennessä. Maaliskuun palkka tulee kuun lopussa, eli 22 kuukaudessa.

Rakensin tällaisen budjettirakenteen, millä sinne selvitään.

Menot: 

Laskut 225 euroa (eli jos ei kaikki raha mene, niin siirretään laskutilille. Avasin sellaisenkin)

Eläimet 164 euroa (eli jos raha ei mene, niin siirretään eläintilille. Avasin sellaisenkin)

Ruoka 300 euroa

Bensa 100 euroa

Huvittelu 50 euroa (huvitteluun ja hemmotteluun on vielä työnantajan virike ja lounas, joten koen tämän omia rahoja riittävän)


Yhteensä 839 euroa/ kk


Lainat:

Asunto 706 euroa

Opintolaina 55 euroa (tästä 50 euroa velka lyhenee ja sitten tarvitaan 4,50 euroa tilikuluihin. Tämän vuoksi tämänkin haluan aika nopeasti maksettua, ärsyttäviä turhia kuluja. Haluan pankkitunnukset pois tuolta)

Muut lainat 800 euroa (kesäkuuhun asti kulutusluoton ohella pitää maksaa keittiölaitteet. Eli 3 kk menee 590e kulutusluottoon ja 210 euroa keittiöön. Ja noin vuoden päästä kun tämä on maksettu, niin maksan loput opintolainasta pois näillä rahoilla)


Yhteensä: 1561 euroa

Yhteenlaskettuna budjetti siis: 2400 euroa.


Palkka on jo nyt noin 100e enemmän ja oletan saavani palkankorotuksen kesällä. Lisäksi tulee lomarahoja, palkkioita ja muita korvauksia. Näiden rahojen kohde on sitten säästöön. Ainakin 50e / kk Nordnettiin, mutta myös puskuriin tarvitaan rahaa. En laske näitä budjettiin, omasta mielestä helpompaa.

Joka kuussa tarkistetaan tilanne ja jos:

Huvitilillä ylijäämää -> Matkabudjettiin. En vielä tiedä minne menen, mutta parin vuoden sisään  haluan matkustella jossain. Menee siis silti huvittelua varten.

Ruoka + bensa ylijäämää: Lyhennetään lainaa.

Laskut tilillä laskujen maksamisen jälkeen vielä yli 150 euroa -> Lyhennetään lainaa

Eläimet tilillä kuun lopussa yli 200 euroa -> Lyhennetään lainaa.


Tällä hetkellä lainoja 12849 e Kulutusluotto ja 3899 e opintolaina + 630 euroa keittiövälineet =17378 euroa. Jos ei mietitä mitään korkoja tai kuluja, niin kuukausieräksi tulee 790 euroa. Kuukausittain tähän pottiin maksan velkoihin 850 euroa, joten suunnitelma kuulostaa hyvältä. Parasta kuitenkin on saada nipistettyä pikkuisen kuukausittain ekstraa, jotta tuo kestää myös vähän iskuja.

Ruokalaskua ainakin saan pienemmäksi, kun teen kuukauden ruokalistan. Tai siis pyrin ostamaan perusruokaa mahdollisimman pitkälle heti palkkapäivän alkuun. Tiedän, että kaikkea ruokaa ei voi ostaa, koska tarvitsen esim maitotuotteita ja heviä, mutta jos 70% ruoasta saisi kerralla ostettua, niin saisi ruokalaskua varmasti kuriin. Tein nettiin ensimmäisen version kuukauden tarpeista. Sillä saa lämpimät ruoat ja ison osan muustakin. Hintalappu oli 160 euroa. Tässä siis ei valittu halvimpia, vaan mm luomua. Mielestäni hyvä summa. Sitten paikko-ostoihin jäisi puolet budjetissa, jota tuskin pitäisi kokonaan käyttää.

Onhan tossa omat riskinsä, kuten ylimääräiset menot, joita varmasti tulee. Kuitenkin puskurissa on jo nyt reilusti yli 2000 euroa, joita ei korvamerkitty. Lisäksi on luottokortit, joilla 12000 euroa käyttövaraa. En siis missään nimessä meinaa alkaa elää luotolle, mutta ajatuksena on, että ei tarvitse ainakaan hiuksia päästään stressata jos vaikka jollekin eläimelle käy jotain, että miten lääkärilasku maksetaan.

Tällisella suunnitelmalla lähdetään etenemään! Tervetuloa kaikki samanlaiset numero-orgasmin metsästäjät seuraamaan kuinka matka sujuu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Velkahaaste 11/19

Tavoitteet vuosineljänneksittäin: 1. Budjetin rakennus ja maksusuunnitelma tehty Q1/22     Ok 2. Keittiövälineet maksettu Q2/22    Ok 3. Kul...