05 maaliskuuta 2022

Rahatilanteen interventio

Tulot:

Helmikuu 2502 euroa (netto)

Koko vuoden arvio 36000 euroa (netto)


Laskut:

Sähkö 37e + sähkönsiirto 2kk 160e

Puhelin ja netti 42e

Vakuutus 70e

Asuminen 700e


Lainat:

Opintolaina 50e (tammikuun summa 3947e)

Luottokortti 1049e (maksettu koko summa pois)

Kulutusluotto 260e (tammikuun summa 13025 euroa)

Yhteensä: 16662 e (oli 17571 e) - 909 e

Jos haluan olla näistä velaton 30.6.2024 mennessä, niin kk lyhennys: 595e


Säästöt:

2678 euroa säästötilillä (-500e)

15 euroa Nordnet (vasta avattu tili)


Jees. Eli sellaista. Olen siis laskeskellut niin, että kuukausittain:

Nettotulot noin 2500 euroa (Toki pieniä ja isompiakin lisiä sinne voi tulla, mutta ne on ns. ylimääräistä)

Päivittäiseen elämään kuluttaminen 950 euroa. Näistä noin 300 euroa menee kuukausittain laskuihin. Sähkön hinta vaihtelee,  mutta muuten summat aika samoissa. Niitä ärsyttävästi tupsahtelee rykelmissä, mutta tuo on suunnilleen määrä, joka tasaisella kaavalla menee. Onneksi kaikki laskut tulee sähköisenä ja ne saa kuitattua maksetuksi palkkapäivänä tai viimeistään sitä seuraavana. Siksi en ole erikseen taloustiliä avannut. Puskuri yms säästäminen on sitten eri tilillä. 650 euroa on sitten elämiseen. Siitä menee käytännössä 200 euroa eläintarhan ylläpitoon. Noin 100 euroa bensaan. Loput sitten uppoaa ruokakauppaan ja muuhun iloitteluun. Luin ihmisten tästä perusbudjetista eri blogeissa ja paljon summa vaihteli. Eli joku pärjäsi alle 200 eurolla ja jollain 1000 euroa teki tiukkaa. Kyllä tossa mun budjetissa on tärskyvaraa, että tammikuussakin tuli yksi noin 80 euron ylimääräinen kulu ja silti pärjäsin ilman nälänhätää. En halua vetää tätä liian tiukaksi, koska oma tavoitteenihan on oppia käyttämään sitä rahaa myös. Ei minulla periaatteessa mikään kiire ole.


Jos tuloista, 2500e, menee välttämättömään 950 euroa, niin silloin oman talouden parantamiseen jäisi rahaa 1550 euroa. Tämä on hurja summa. Toki puolet summasta menee asuntolainaan, jota en laske tähän. Edellisessä postissa sanoin päätyneeni vuokralle, mutta onnistuin sieltä pakenemaan pois päin asutuksesta ja löytämään pienemmältä paikkakunnalta erittäin mukavan kodin. Kulut nousivat versus vuokra-asuminen noin 100 e. Ei paha, vaikka onhan tässä menoeränsä. Siksi pitää kerätä puskuria. Syksyllä tuli yllättäen 2500 e lasku, joten jouduin luottokorttia vinguttaa, sen maksoin nyt kokonaan pois. Tai siis oletin, että maksu olisi tullut keväälle, eli oli tiedossa. Pidän asuntolainaa toistaiseksi ns. peruskuluna. Siinä vaiheessa, kun olen tuon kulutusluoton saanut maksettua pois, niin olen ajatellut napsia muutaman satasen silloin tällöin asuntolainasta. Se kuitenkin kannattaa silloin, mutta en meinaa hiuksia päästä stressata sen lainan nopeasta maksusta.  Mieluummin sijoitan ja säästän. Näin kirjoitettuna talouteni on siis paremmassa kunnossa kuin mielessäni näen. Mielessäni siis olen jatkuvasti reunalla ja ihan mikä tahansa voi sysätä kohti pimeyttä.

Vuoden alussa laitoin itselleni tavoitteeksi saada tänä vuonna velkoja maksettua + puskuri/ rahastoon 10000 euroa. Tällä hetkellä kahden kuukauden jälkeen tilanne näyttää hyvältä, sillä tänne on syydetty nyt rahaa jo 4000 euroa. Vaikka pieni huijaus olo on, kun osan tuosta luottokortin maksusta on otettu puskuritililtä. Eli oikea summa on 3500e. Hyvä kuitenkin. Kortista olisi mennyt kuitenkin kulut.

Näistä summista lähdetään liikkeelle ja suuntaviivat maaliskuun palkalle ovat: korjaa ainakin jonkun verran puskuribudjettia. Siirrä ihan rohkeasti rahaa rahastoon. Elä.

Ps. Olipa ärsyttävää kirjata kaikki niin tarkasti ylös. Ja ehkä siksi eniten, koska se päässä laskiessa laskee kaiken aina itselleen hyödyttävämpään suuntaan. Eli siis alaspäin koko summa ja ylös se, mitä on maksanut. Mutta onhan tässä tulevaisuutta kuitenkin. Ensi vuoden alussa voin katsella, että olenpa päässyt etenemään hyvin kokonaisvaltaisesti ja järkevästi.

Pps. Haha. Näitä lisäkommentteja tulee. Mutta siis. Nyt toivon, että olisi tehnyt tällaisen kirjauksen vuosi sitten, kaksi vuotta sitten ja kolme vuotta sitten. Meinaa on lainojen määrä, palkat ja ihan kaikki muuttuneet niin paljon. Voisi olla paljon onnellisempi taloudellisesta tilasta jos aiemmin olisi ollut näin rehellinen ja nähnyt koko kuvan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kuluseuranta 20.3.-26.3.

20.3. Kulutusluottoon 1,00 euroa - 1,00 euroa 21.3. Kulutusluottoon 1,00 euroa Puhelin ja netti 47,49 euroa Kodin huolto 55,00 euroa (suunni...