27 huhtikuuta 2022

Mielenrauhaa

Aivomyrsky on laantunut ja olen jotenkin päässyt pääni sisällä ymmärryksen tilaan. Olen elänyt pääasiassa menoitta. Ainakin ilman päivittäisiä menoja. Kuitenkin tein stressiä poistavan teon. Ostin koirille ruokapussin. Ostan aina kuukauden koiranruoat kerralla. Kuitenkin heikko kohta on aina kuukauden vaihde, kun silloin ruokaa ei enää ole kuin päiväksi. Tässä kun on pankkien toimintoihin hyökätty ja varmasti tulee vain yltymään, niin näen sen riskiksi. Itseasiassa jo muutaman kuun olen aina ruokapussin tyhjentymistä jännitellyt. Vanhus kun ei kykene syömään kuin vain tiettyä ruokaa. En halua että oman toiminnan takia vanhuksella menee maha vesiripulille ja/ tai korvat mönhnii. Nyt sitten olen aina vähintään puolen kuun verran koirien ruoassa edellä. Tämä toi mielenrauhaa.

Myös omat ruokavarastot kestää nyt vähintään viikon. Tämä ei ollut tarkoitus, mutta en mitenkään saanut kaikkia kuulle ostettuja ruokia syötyä. Vähensin siis nähtävästi oleellisesti myös kulutusta. Jee. Ensimmäisen kerran varmaan ikinä en ole jo viikkoa etukäteen odottanut ja laskenut palkkapäivää kuin kuuta nousevaa. Nyt se on tulossa perjantaina ja toki olen siihen laskelman tehnyt, mutta kohtaan päivän rauhallisen rennosti. Ihan kun sillä ei olisi väliä. Mikään ei ala uudestaan tyhjästä palkkapäivänä, vaan on enemminkin jatkuvuutta.

Ruokakauppatilauksen haen toki perjantai-iltana. Olen laittanut ruokaa aina sunnuntaisin, niin siksi pitää hakea nyt arkena. Olen tehnyt muutoksia ruokalistaan ja sen pitäisi olla nyt entistä kattavampi koko kuukaudeksi. Maitotuotteiden käytön lopettaminen helpotti. Samoin kuin pakastemustikoiden ottaminen banaanin tilalle. Täytyy sanoa, että paras tapa justeerata omaa kulutustaan siis ainakin ruoan osalta on tehdä koko kuun lista ja tilata ne kerralla. Asiat, jotka luulin itselleni olevan pahimmat rahareiät, niin eivät niitä olekaan. Eli kun tilaus keräyspalkkioineen alkoi ylittää 160e lähdin katsomaan mistä voisi säästää. Ne säästöt löytyi lopulta ihan muualta kuin luulin. Ja pienellä turnauksella sai 10 euroa helposti pois. Kuitenkin noin 40e/ vk on hyvä summa. Vielä jos taas ainakin pari viikkoa menee noin nollamenoilla. Ei sitä enempää tarvi kiristää.

Odotan melkeinpä innolla uutta kuukautta. Ensimmäinen kuukausi oli kulttuurin muutos ja siitä jäi paljon hyvää. Ja lisäksi kourallinen oppeja. Joka tapauksessa kuusta tulee helpompi, kun maksan suunnitelman mukaan edelliskuun määrän kuluja jo huomenna velkaan ekstrana. Näin ollen voin hyvillä mielin rellestää niillä rahoilla mitä on tilillä. Eli ei niin tiukkaa miettimistä vaan ainoastaan toimeentuloa niillä numeroilla mitä on jäljellä. 

Muutenkin osasin katsoa hieman isommalla perspektiivillä kuvaa. Että ei maailma kaadu, vaikka joskus ei saisi sitä suunniteltua summaa maksettua. Kulutusluoton minimi on 260e, eli ilman mitään kikkailujakin jää käytettäväksi enemmän rahaa. Tähän havahduin kunnolla, kun kilpailutin lainat. Oikeastaan vain Anyfin (ei yhteistyötä, vaan vain kokemus) olisi laskenut kuluja. Kuitenkin se heidän palvelu oli niin omituinen, että en siihen lähtenyt. Mistään ei saanut kunnolla tietoa, että mitä tässä ollaan sopimassa. Tällä hetkellä myös muut firmat pommittaa viestein ja soitoin, että ota meidän laina. Yök. Toivottavasti ikinä ei tarvitse enää ottaa. Toiset tekee kovaa bisnestä heikoimpien ihmisten kustannuksella. Rikkaat rikastuu ja velallisten ahdinko kasvaa. Jotain rajaa pitäisi olla siinä, kenelle velkaa annetaan.

Katse siis tällä hetkellä kohti velattomuutta. Tein suunnitelman, että lisään kesän aikana ekstrarahaa eläintilille (kattaisi esim lääkärikäynnin tarvittaessa) ja laskutilille (hätäpäivävara). Tämän lisäksi tietenkin puskurin korjaus. Tuon jälkeen kaikki liikenevä summa velan lyhennykseen. Siihen tarvitsen vielä aktiivista päättämistä. On niin omituisesti päässä pinttymä, että rahaa pitäisi jäädä hirveästi säästöön. Tosiasia on kuitenkin, että jos nyt makuutan rahoja tilillä, niin aivoihin ilmestyy rahareikiä, jonka tilkkeeksi ne ylimääräiset menee. Ja kuukauden päästä en kykene enää niitä aukkoja löytämään. Puff, häviävät, ihan kuin niitä rahoja tai kulutuskohteita ei olisi koskaan ollutkaan. Niinpä parasta on kiinnittää huomio kokinaissuunnitelmaan ja pysyä siinä:

1. Maksa huonot velat pois (tässä selkeä suunnitelma, joka toteutuksessa)

2. Kerää turvallinen määrä varoja sekä plussaamalla puskurit, sijoittamalla ja maksamalla asuntolainaa vähän vauhdikkaammin pois (kokonaan ei tarvitse sitä tässä vaiheessa maksaa).

3. Opettele koko ajan downshiftaamaan, eli löytämään sellainen elintaso, jossa on onnellinen.

4. Kun tasapaino on löytynyt ja varoja on tarpeeksi, rupea tekemään mitä haluat. Oli se sitten jotain matalapalkkaista työtä, yrittäjyyttä tai lyhennettyä työviikkoa.

Kaiken neljän kohdan saavuttamiseen menee varmasti 5-10 vuotta. Jos ottaisi tavoitteeksi ennen 2030-luvun alkua, niin olisi hyvä. Muutokset ajatuksiin toki sallittu. Niinhän niille parhaille suunnitelmille yleensä käy. Niitä hiotaan hyvästä loistaviksi. Ja siihen asti... No niin, muistetaan silti elää sitä elämää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Velkahaaste 11/19

Tavoitteet vuosineljänneksittäin: 1. Budjetin rakennus ja maksusuunnitelma tehty Q1/22     Ok 2. Keittiövälineet maksettu Q2/22    Ok 3. Kul...