08 huhtikuuta 2022

Mistä unelmoin?

Vuoden 2023 lomarahat tarkoittaisi ensimmäistä kertaa elämässäni sitä, mitä sen pitäisikin. Tämä vaatii sitä, että kulutusluottoon ei tarvitse käyttää tätä rahaa, vaan on maksettu sillä normaalilla 800 euron lyhennyksellä.

Kesällä oikeasti mitotan rahat niinkuin suunnittelen, enkä koe siitä huonoa omaatuntoa. Toukokuu-heinäkuu (tai milloin veronpalautus maksetaan, viime vuonna oli heinäkuu, kun ei tarvinnut esitystä enää täydentää) tulee nettona 3000 euroa ylimääräistä. 1000e menee lainanlyhennykseen, 1000e menee säästöön ja 1000e menee kesään (sisältäen remonttipuuhastelut ja lomailuun). Pelkään, että alan tuntea huonoa omaatuntoa tuosta viimeisestä, tarpeetta.

Pääsisin pian siihen, että ei tarvitsisi ajatella rahaa koko ajan. Ei tarvitsisi käydä jatkuvasti eri tileillä ja tehdä erilaisia laskelmia. Ei tarvitsisi spekuloida ja pohtia parempia vaihtoehtoja tai kokea tarvetta kiristää ihan kaikesta. Uskoa, että noin 1000e/ kk velkoihin on oikeasti ihan riittävä summa. Että tästä urakasta tulisi osa elämää, eikä niin että elämä olisi pieni osa velanmaksua. Vähän luulen, että vaikka olisi kyseessä vain säästäminen, niin silti onnistuisin ajatella vain sitä. Eli sen vuoksi tämä kehä pitää murtaa. Jotenkin tunnistan sen vaaran,  että vaikka en vuosiin ole ottanut mitään velaksi (tai ehkä en voi sanoa noin, koska esimerkiksi ilmalämpöpumpun otin luotolla, mutta alle puolen vuoden maksuajalla. Oli siis selkeä suunnitelma siitä, miten velka maksetaan), niin jos en pääse tuosta kierteestä eroon, niin ongelmia tulee viimeistään sitten, kun velkaa ei ole.

Kun Kulutusluotto on maksettu, niin voin sen jälkeen ottaa loppuvuoden 2023 rennommin. Eli tällä hetkellä tulee kaikki liikenevä sentti laitettua velkaan. Se nostattaa stressiä, vaikka masokistisesti siitä pidänkin. Haluan antaa itselleni noin puolen vuoden ajan vähä  kevyempää, ennen kun suurella höökillä lähden painamaan säästöjä. Eli maksaisi  opintolainan pois suunnitelman mukaan vuoden 2023 loppuun mennessä, vaikka se siis onnistuu noin 500e erillä, eli 350e vanhasta budjetista jää. Lopuilla ylijäämärahoilla ei tarvitsisi keksiä vain säästävää kohdetta, vaan voisin esimerkiksi ostaa uuden keittiönpöydän. Nykyinen pysyy kasassa lähes vain pyhällä hengellä. Enkä kokisi huonoa omaatuntoa, koska sehän ei ole pakko-ostos. No, tuota unelmaa voin aivoilleni valmistella vielä yli vuoden ajan.

Sellaista mä haaveilen näin perjantaina. Ei mun mielestä mitään ihan kamalan suuria haaveita, mutta samalla päässä tikittää, että onpas taas first world problems. Mutta ne on kuitenkin nämä mun ongelmat. Ja mun rahalliset haaveet. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Velkahaaste 11/19

Tavoitteet vuosineljänneksittäin: 1. Budjetin rakennus ja maksusuunnitelma tehty Q1/22     Ok 2. Keittiövälineet maksettu Q2/22    Ok 3. Kul...