10 huhtikuuta 2022

Tuhka tuuleen

Rahat on aikanaan hävinnyt kuin tuhka tuuleen. Niinpä nyt laitoin tuon menneisyyden myös tuhkana tuuleen. Aloita puhtaalta pöydältä ja muut sananlaskut. Eli siis mitä ihmettä?

No, ei kamalan kauaa ole ollut mahdollista saada suurinta osaa postia kokonaan sähköisenä. Ja, luojan kiitokset en tiedä mutta epäilen,  että esimerkiksi muistutuslaskut tulevat edelleen kiltisti postin mukana kotiin, jotta firmat voivat velottaa siitä paperin tulostuksesta 5 euroa. Niinpä itsellekin on kunnon kasa noita papereita kertynyt.  Ja noista papereista on hankala päästä eroon. Siis niistä, missä näkyy omat henkilötiedot. Ainakin mulle on painotettu, että sellaisia ei saa jättää näkyviin,  kun porukkaa dyykkaa paperiastioissa. Ehkä asiaa on hieman vaikeutettu, kun ne paperilaatikot on nykyisin maan alla, mutta eihän sitä tiedä. Jollain voi olla harrastuksena käydä pari tonnia paperia läpi, jotta löytäisi yhden paperin, josta voisi naapuria urkkia.

No, mutta eksyin asiasta. Olen siis kahden muuton ajan kantanut noita papereita mukanani. Nyt sain aikaiseksi katsottua paperit läpi. Jaottelin ne niihin papereihin, joissa näkyy ja ei näy tietoja. Tiedottomat saa mennä sinne maan alle. Osasta leikkasin vain omat tietoni pois ja samaan paikkaan. Sitten laskut ja muut, missä ei ollut järkeä mitään leikata keräsin yhteen kassiin  ja painoin nuotiopaikalle. Siellä nautin eväät ja katselin kuinka entinen elämä katosi tuhkana taivaantuuliin.

Papereissa oli iso osa ulosottolaitoksen papereita. Sen verran olen jo aiheesta etääntynyt, että esim 8000 euron ulosottoon siirto ei aiheuttanut ahdistusta. Sekin oli vuodelta 2019, eli ei niin kovin kauaa sitten. Olen siis muutamassa vuodessa tehnyt tosi paljon työtä, että olen päässyt tähän pisteeseen, että on käytännössä vain Kulutusluotto jäljellä. Hirveästi oli maksumuistutuksia. Yhdestä samasta kuukausittain toistuvasta maksusta oli kymmeniä muistutuksia. Summat näissä ei olleet mitään suuria, 10-60 euroa. Moni kirje alkoi, että "Maksa välittömästi". Sinne meni, taivaantuuliin. Irti menneisyydestä.

Eniten ajatuksia antoi tiliotteet. Huomioikaa siis, että kaikkein vanhimmat paperit olivat vuodelta 2008. Sitten enenevissä määrin 2010- luvulta. Silloin nuo paperit tulivat pyytämättä ja maksutta kotiin. Hieman katselin ostokäyttäytymistäni. Parhaimmillaan kuukaudessa oli 69 erinäistä tapahtumaa. Näistä muutama yleensä oli plussaa ja muut miinuksia. Päivittäisiä pieniä ostoksia oli kamalasti. Alkossa käyntejä oli useita. Muistelen joskus kaupassa ajatelleeni, että voisikohan olla käymättä kaupassa joka päivä ja voisikohan päivittäinen ruokakauppaan menevä raha määrä olla vähemmän kuin se noin 15 euroa, mikä siihen meni. Naureskelin ja mietin hypoteettisesti, että minkälainen inflaatio pitäisi olla, että pääsisin tuohon lukuun enää. Jos nyt koko päivän ruoat saa alle 6 euroa. 

Elämänhallinta on tuolloin ollut olematonta. Vaikka sitä on kuvitellut, että tottakai olen pärjännyt ja selvinnyt kaikesta, niin tämä kertoi, että olen vain selvinnyt päivästä. Eli ei minkäänlaista uskoa siihen, että on olemassa mitään erilaista tulevaisuutta. On vain sitä samaa harmaata, missä kaikki raha menee alle puolessa kuussa ja loppukuu eletään sillä juuri maksetulla luotolla. Sekin on ihmeellinen asia, kuinka tuollaisessa elämäntilanteessa pitää sitä luotolla jäljellä olevaa määrää omana rahana.

Selkeästi olen tiedostomatta yrittänyt hallita tilannetta sitten syömällä ja juomalla ja muuten kuluttamalla. Eli, kun ei ole ollut tarpeeksi voimavaroja pitää budjettia hallussa,  niin primitiivisesti olen pitänyt itseni ainakin ruoassa. Eli, kun korttitalo kaatuu, niin en ainakaan kuole nälkään. Ja että kaikkea kokemuksia ja tavaroita on saanut.

Onneksi se korttitalo ei kokonaisuudessaan ehtinyt kaatua, vaan sain hieman hidastettua sen romahtamista ja säästin ensimmäisen kerroksen pohjana uudelle. Ja nyt olen rakentamassa uutta ja kestävämpää. Ja voin päästää siitä vanhasta irti. Pitäen ainoastaan opit siitä mukanani tällä matkalla.

3 kommenttia:

 1. Löysin juuri blogisi. Tämähän oli mielenkiintoista ja ajatuksia herättävää luettavaa. En tiedä oletko minun tekstejä käynyt lukemassa, mutta oma maailma pyörii erittäin vahvasti velkojen ja numeroiden ympärillä. Olen toisinaan myös leikitellyt ajatuksilla tulevaisuudesta ilman velkoja - mitä sitten teen, osaanko käyttää rahaa, tuleeko ostamisesta huono omatunto, meneekö kaikki taas päin persettä? Näissä on paljon työstämistä, joskin minulla on vielä pitkä aika käytettäväksi työstämiseen ennen kuin vapaus tuossa muodossa koittaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi,

   Joo. Olet ollut kyllä lukulistalla ja taisinpa kahdessa päivässä katsastaa sinun blogin lävitse. Kiva kun kommentoit! Pitkän matkan olet jo kulkenut, vaikka maaliin asti sitä on vielä matkaa. Itseni kohdalla löysin ainakin tuosta aikaisemmasta elämäntilanteesta syitä siihen, että jouduin niin syvään kuoppaan. Varmasti olisin kuoppaan joutunut muutenkin, mutta omalla toiminnallani sitä kuoppaa itselleni syvemmälle jouduin kaivamaan.
   Onhan minulla vielä tuosta entisestä elämästä nämä velat (noin 16t) jäljellä. Eli ihan en vielä ole irti. Kuitenkin ihan mukava tietää, että loppu on kuitenkin lähellä. Eli ensimmäistä kertaa elämässä nyt oikeasti mietin, että saan saatettua tämän loppuun siten, että on olemassa joku aikataulu. Ja juuri siihen, että sitten osaa pärjätä riippumatta mitä kolhuja elämä eteen tuo, niin täytyy tehdä vähän henkistä valmistautumista. Aika harvoin raha-asiat on vaan raha-asioita, vaan niiden huono jama on oire jostain muusta. Ainakin omalta kohdalta. Näitä ajatusmaaliman pohdintoja varmasti tulee vielä lisää. Että melkein on onnellinen, että tässä on vielä matkaa opetella tulevaisuutta ajatellen.

   Poista
  2. Olen samaa mieltä, nämä talouteen liittyvät ongelmat ovat enemmänkin oire jostain syvemmällä piilevästä syystä. Eli pitää pystyä laittamaan taustalla oleva(t) asia(t) kuntoon, jolloin myös oire pitäisi kadota.
   Sinulla on erittäin mielenkiintoinen näkökulma näiden kirjoitusten takana. Loppupeleissä tuosta samasta, tavallisesta elämästä, itsekin haaveilen. Jatka hyviä postauksia, lupaan nämä aina lukea. Tsemppiä myös velkojen loppusuoralle ja matkalle kohti sitä ihan tavallista elämää!

   Poista

Velkahaaste 11/19

Tavoitteet vuosineljänneksittäin: 1. Budjetin rakennus ja maksusuunnitelma tehty Q1/22     Ok 2. Keittiövälineet maksettu Q2/22    Ok 3. Kul...