05 toukokuuta 2022

Johan sää budjetin kehitit

Erittäin tiukka kuukausi tulossa. Tai ei nyt valehdella, vaan sanotaan, että tiukka 11600e kestävä aika tulossa. Jännäksi käy. Jos ei olisi tätä velkahaastetta, niin olisin jättänyt pari sataa enemmän käyttöön tässäkin kuussa. Eli sinänsä hyvä, koska jokainen kymppikin on lähempänä velattomuutta. Siihen pitää nyt keskittyä.

Isoja laskuja oli tälle kuulle. Muutama oli sellainen, jotka helpottaa sitten loppuvuotta, mutta ei kamalasti tälle hetkelle auta. Lisäksi autoon uppoaa rahaa arviolta 400 euroa, kun kaikki mahdollinen oli pielessä. Ja näin yhtäkkiä parissa viikossa on puskurista hävinnyt 1000 e. Yritän olla panikoimatta. Siellä on edelleen tonni. Ja en panikoikaan. Se on se puskuri ja se pompahtaa kyllä tällä budjetilla takaisin.

Mutta sitä ennen pitäisi elää toukokuu. Silleen meni rahaa näin kuun alusta, että bensaan on 60e loppukuuhun, eli ajamista saa vähän katsella. Ruokaan on 60 euroa, eli siinäkin pitää tehdä viikkobudjetti. Onneksi perjantaina ostetulla kuukausiruoalla pitäisi selvitä aika pitkälle kuukauden loppuun. Veikkaisin ettei pariin viikkoon tarvi mennä kauppaan. Toinen juttu on, että haluaako jotain. Eli en nälkään kuole, mutta ei siinä kauheasti hifistellä. Tällä hetkellä kun on vielä viikonlopun ja siis oikeastaan palkkapäivän namit masussa,  niin ei tunnu haastelta mitenkään päin. Toki viime kuuhun verrattuna nyt on rauhallisempi olo muutenkin, koska tiedän että tämä toimii.

Laskeskelin, että kyllä tässä vielä useampi kuukausi menee ennen kun se kulujen pieneneminen näkyy konkreettisesti, vaikka joka kuukausi helpottaa. Kuitenkin alkujaan laskin, että 100e/ vk on sellainen mihin taipuisin. Ja kokonaisuudessaan tämä olisi ulosottosimulaattori, kun kolmannes palkasta menisi lainaan. Jätin kuitenkin huomiotta kuinka suuret ne kulut onkaan. Eli nyt menee reilusti yli kolmannes lainoihin. Nytkin kuukauden käyttörahaksi jää 315 euroa, joka tekee sen 10 euroa päivässä, joka uppoaa bensaan ja ruokaan. Vielä paloiteltuna: 20e bensa ja 50e ruoka/ viikko.

Tästä kuukausibudjetista siis meni palkkapäivänä jo hitusen vajaat 200 euroa. Laskennallisesti siis voisi sanoa, että kolme viikkoa pitäisi voida näillä ruoilla ja bensalla elää, jotta olisi tasaisesti jaettu budjetti kuukaudeksi. Kuulostaa kuitenkin siltä, tietäen itseni, että viimeinen viikko mennään vähän kaappeja kaapien. Mutta alkupalaksi viipaloitu porkkana, pääruoaksi herneet ja tonnikala ja purkkiananas jälkkärinä on ihan kolmen ruokalajin gurmeeillallinen. Kuka sanoi, että gurmee on kallista? On tämä silti parannusta entiseen todellakin. Jos yritin tehdä viikon ostokset kerralla, niin siihen meni vähintään 70 euroa ja kuitenkin paikko-ostoksia parikin kertaa. 

Omaan korvaan toi kuukauden budjetti kuulostaa kuitenkin ihan kohtalaisen isolta kun siitä pitää vaan maksaa ruoka ja liikkuminen, mutta huomaan, että se on itselle se aika vähän liikkumavaraa antava budjetti. Onko tuo tiukka budjetti? Rikkaat ja rahattomat ohjelmassa siinä tuli perhe toimeen suunnilleen samalla summalla kuin minä. Siis perhe. Monta ihmistä. Kulutan siis mahdollisesti vielä liikaa. Mietintämyssy päähän, että miten tuosta voisi saada löysemmän. Vai elänkö näin tämän vuoden nöyränä senttejä laskien ja odottelen niitä euroja, jotka kuukausittain kulujen pienetessä vapautuu ja lopulta käytössä on 100e/ vk, jolla pitäisi elää herroiksi. Sitten voisi joskus ostaa esimerkiksi kahvia tai ruoan kanssa viiniä. Tai uusia vaatteita, jotka ei ole pakko-ostoksia vaan esimerkiksi vaan joku siistimpi versio vanhasta. Tai tehdä joku viikonloppuloma. No, mutta se on vain vuosi ja pärjään hyvin näin.

Positiivista kuitenkin on, että yli- tai lisätyöt ei kiinnosta, koska joka tapauksessa vaan se 2400e on budjetti. Tuosta yli menevän osuuden olen taitavasti sulkenut mielestä pois. Hyvä vain. Tässä olisi muuten suurensuuri riski taas ylisuorittaa ja käydä kurkkimassa uupumuksen reunalta pimeyteen. Lisäraha ei ole ratkaisu. Tällä kertaa ihan konkreettisesti. Vapauttava, vaikka hieman pelottava ajatus. Tämä ajatusmallin muutos oli se yksi iso tavoite, jonka halusin saavuttaa. Nyt ollaan otettu ensiaskel siihen suuntaan. Vanha koira oppii kuin oppiikin temppuja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Velkahaaste 11/19

Tavoitteet vuosineljänneksittäin: 1. Budjetin rakennus ja maksusuunnitelma tehty Q1/22     Ok 2. Keittiövälineet maksettu Q2/22    Ok 3. Kul...