13 heinäkuuta 2022

Budjettisuunnitelma vol 2

Sinne meni se rahan ajattelemattomuus kesällä. Haha. No, sanotaanko puolustukseksi, että töissä oli omasta mielestä äärimmäisen tylsä aamupäivä (käsiteltiin asioita, mitkä ei kuulu minulle, mutta silti piti linjoilla roikkua. Ei siinä, ihan hyvä minun on ne tietää), joten tilailin uuden verokortin (se harmillinen puoli siinä, että palkka nousi enemmän kuin kymppejä) ja laskeskelin millaisilla summilla pitäisi maksaa kulutusluottoa takaisin, jotta se olisi maksettu toukokuussa (eli 11 kk päästä. Wuhuu!).

Lisäksi paljastan, että stressaajasta on tullut tuhlaaja. Kyllästyin odottamaan yhtä kirjaa kirjastosta (olin sijalla 7). Otin kuukauden ilmaisen äänikirjapalvelun ja totesin sen tuovan minulle onnellisuutta. Näin ollen jatkoin tai siis aion jatkaa sitä ihan maksullisesti. Ja vielä sitä versiota, missä ei tunteja rajoiteta. Kyllä! Ihan HC tason tuhlaamista! Mietin niin, että esim nyt kuuntelemani kirja oli 22 tuntia. Ja jos raja on 30 tuntia, niin ei siinä toista ehtisi kuunnella. Tai sitten jäisi tylsästi kesken. Eli siis sijoitin itseeni ison summan rahaa. En siis tilaa mitään suoratoistoa tai muuta, joten se summa tuntuu isolta. Vaikka se on alle 20 euroa. Toistaiseksi olen sen kanssa ihan ok. Tai yritän ainakin puolittain onnistuen selventämään itselleni, että nyt on jo viimeistään aika tehdä oman onnellisuuden eteen sijoituksia. Ja siis tämähän lisää onnellisuutta eniten siinä, että tämä käyttää mielikuvitusta. Tämä myös rentouttaa illalla ja nukahtaminen on helpompaa ja näen paremmin unia. Enää en herää takanani vain musta yö, vaan pää täynnä seikkailuja.

Lisäksi olen käyttänyt lomarahaa 60 euroa, vaikka en vielä ole edes lomalla. Tämänkin tein nyt jälkikäteen pohdittuna erittäin hyvällä mielellä, kun olihan joku muu lomalla ja pyysi puuhastelemaan. Heinäkuun palkasta oli muutenkin tarkoitus vielä vähän laittaa ihan lomailua varten. Kun itse lomailen, niin ainakin lähipiiri on jo takaisin töissä. Niinpä oman loman kulut on varmaan maltilliset: lounaita kavereiden kanssa ja automatkoja vähän kauemmas luonnonhelmaan. Ei näin isoja menoja kuin nyt oli.

Mutta asiaan. Palkankorotukset aiheuttivat sekä uuden verokortin tarpeen että uudet kikkailut kuukausibudjettiin. Pikkuisen viilasin budjettia ja sen on tarkoitus olla voimassa 05/23 asti.


Menot: 

Laskut 275 euroa (muutos +50 euroa. Kesän alussa tuli muutama isompi vuosittain maksettava maksu. En halua ensi vuonna stressata tätä, vaan tiedostaa jo nyt. Tämä kattaa nämä ja lisäksi jättää löysää rahaa tuolle tilille. Lisäksi lomarahoista laitoin 160 e tälle tilille jo valmiiksi, jos tarve tulee)

Eläimet 164 euroa (ei muutosta. Olen nyt kerännyt 200e ylimääräistä tuolle tilille, jos ja kun joku lääkärireissu tulee. Ei tarvi kaikkea ottaa puskurista.)

Ruoka ja muu elämisen sälä (hygienia, siivous yms) 300 euroa (Ei muutosta summaan. Tästä veloitetaan pois kulutusluoton kulut, joten oikeasti käytettäväksi jää nyt noin 230e ja summa kasvaa koko ajan)

Bensa 100 euroa (Ei muutosta)

Huvittelu 50 euroa (huvitteluun ja hemmotteluun. Ei muutosta summaan, vaikka lounasetuja en enää lataa. Kuitenkin tästä tai ruokarahasta 1-2 ulkoruokailua pystyy maksamaan. Virike-edulla sitten saa maksettua puuhastelua)


Yhteensä 889 euroa/ kk (+50e)


Lainat:

Asunto 706 euroa (ei muutosta, ostin huushollin täydelliseen aikaan ja ihan ok hinnalla ei tarvi korkoa miettiä)

Opintolaina 55 euroa (ei muutosta)

Kulutusluotto 850 euroa (+50 euroa. Syitä kaksi: näin saan lyhennettyä maksuaikaa kuukaudella helposti. Lisäksi, kun "simuloin" Ulosottoa,  koska osittain tässä tilanteessa ollaan siksi, kun on juostu ulosottoa karkuun, niin summan pitää olla ulosottomainen. Palkan noustua on ulosottosumma sen noin 900 euroa (opintolaina+ kulutusluotto). Eli maksetaan kolmannes palkasta velkoja).


Yhteensä: 1611 euroa (+50 e)

Yhteenlaskettuna budjetti siis: 2500 euroa. Tällä summalla katetaan peruseläminen ja perustarpeet.

Palkkaa tulee noin 2700 euroa /kk (vähän toki vaihtelee, mutta tämä on se perustaso). Viimeiset 200e siis:

Nordnet 50 euroa (ei muutosta. Nyt pitää maksaa ensin kulutusluotto pois ennen kun rahaa mihinkään muuhun syytää. Ihan sama, olisiko se "fiksua". Mun mielestä fiksua on tulla velattomaksi)

Säästö 50 euroa (kohde voi vaihdella, mutta johonkin säästökohteeseen.)

Joustovyötärökuminauha 100 e. Eli summa vähän voi vaihdella riippuen lisistä ja verokortista yms. Tämä voidaan käyttää hömpötyksiin (esim 17 e taidan laittaa tästä äänikirjapalveluun, kun ei sitä hyvällä tahdollakaan taida voida pakolliseksi laskuksi luetella) tai jos tiedossa on joku esiin noussut tarve (valitettavan usein on) tai esimerkiksi lainan maksamiseen jonkun "kivan" rajapyykin yli.

Tämä budjetti siis pitää nyt, kun peruspuskuri, eläintili, laskutili ja asuntotili on turvallisella tasolla. Onneksi tuli lomaraha, joka korjasi tosi hyvin kevään rahakaivon pohjatonta imua. Muutokset mahdollisia, riippuen miten elämä käy.

Ps. Olisin voinut oikeasti seotakin tämän asian kanssa taas. Kun avasin töihin liittyen Excelin, niin löysin sieltä valmiin budjettipohjan. Siihen  olisi saanut kulumaan tuntikaupalla aikaa, kun olisi viilannut oikein huolella budjetin. Ja olisi voinut sentilleen seurata, että mihin raha on mennyt. Sellainen nyhveröinti varmasti olisi nostanut stressitason korkealle. Sitäpaitsi rakastan sitä paperille kirjaamista, suunnittelua ja allekkain laskutoimituksia. Sellaista kirjoituksen sekamelskaa, jota ei jälkikäteen voi enää uusiksi ymmärtää. Se on kiva aina ennen palkkapäivää,  vaikka olisikin tulossa normipalkka eikä vaatisi sitä laskemista.

Nyt tein tämän budjettiruukkauksen aika rennosti. Se alle 10t summa oli joku iso henkinen kynnys. Tuskin tulen yhtä hienoa rajaa ylittämään enää. Seuraava "kynnys" on 7500e, jolloin ollaan puolessa välissä kulutusluoton maksua. Ja sittenhän tulee kokonaisvelka alle 10t jne. Kyllä se pienenee. Vuoden päästä voisi jo seurailla ihan nettovarallisuutta ja miettiä, että miten rahan kanssa pitäisi käyttäytyä, jotta tulevaisuudessa haaveet tavallisesta elämästä pienillä arjen luksuksilla ja haaveilla olisi toteutettavissa. 

Naureskelin itsekseni sitä, että maksan kovasti velkoja ja mietin puskurin rakentamista, jotta uskaltaisin hypätä asunnottomaksi vailla vakituista osoitetta. Ja mahdollisesti töissä joko helpompaan duuniin tai vähemmille tunneille. Eikö yleensä asia ole toisin päin. Haha. No, enpä koskaan ole kauheasti järjellä haaveitani miettinyt, saati seurannut kirjoittamattomia sääntöjä siitä, miten elämää pitäisi elää, jotta se on "hyvä ja onnistunut ". Jos aikanaan olisin uskonut keskiluokkaisia ja nyt eläkeiässä olevia vanhempiani olisin varmasti välttänyt muutamat töyssyt, mutta olisin jumissa elämässä jota en koskaan olisi halunnut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Velkahaaste 11/19

Tavoitteet vuosineljänneksittäin: 1. Budjetin rakennus ja maksusuunnitelma tehty Q1/22     Ok 2. Keittiövälineet maksettu Q2/22    Ok 3. Kul...