19 heinäkuuta 2022

Velkahaasteen suuruudenhulluusmaista ruuvausta

Tättärätättätätäää! 

Haasteesta ruuvattu kuukausia yksi neljännes alemmas 22 -> 19. Syitä: ärsytys, ärsytys ja ärsytys. (Ja suuruudenhulluus, mutta ollaan hys hys siitä)

1. Ärsytys opintolainan määrään, siitä kohta urputusta, sarjassamme Euribor 12kk ja muita omituisuuksia. 

2. Ärsytys Euribor 3 kk ja tämän nousu, jolloin kulutusluoton kulut nousee. 

3. Kolmas, joka asiana ei ärsytä, mutta saa minut toimimaan helposti siten, että ärsytän itseäni. Palkankorotus helposti menisi "välttämättömyyksiin", mutta entisellä palkalla olisin silti suunnitelman mukaan saanut helposti maksut maksettua. Että kyllä usean sadan euron korotus (brutto) pitääkin näkyä myös maksuissa.

Case Opintolaina. Ärsytti, kun opintolainan lyhennys nousi kesän tarkastuksessa P-A-L-J-O-N. En täysin tiedä miten se laskettiin. Ymmärrän periaatteessa korot ja että siinä aika pysyy käsittääkseni samana, jolloin kksumma nousee korkojen myötä (ehkä), mutta siis maksettava summa nousi reilusti yli 10%, mikä on mielestäni paljon. Vaikka eihän se tuossa kuukausierässä ole montaa euroa (reilu 7 euroa). Silti. Päätin ratkaista tämän ongelman kuten kuka tahansa tasapainoinen aikuinen: yritä saada ongelma katoamaan. Se onnistuu vain maksamalla tuo pois. Maksuohjelmahan tähän oli alunperin löysä, että nyt vaan vähän kireämpi taulukko.

Kriisi oli lähinnä henkinen, sillä tuohon summan nousuun ei tarvitse muutella budjettia. Ratkaisen asian siten, että siirrän veronpalautuksista sen verran rahaa tilille, että budjetissa määritetty summa riittää toukokuun loppuun asti. Mutta sen verran ärsyttää silti, että unohdan sen leppoisan opintolainan takaisinmaksun. Pah. Pois vaan tuollainenkin kivi hiertämästä jalasta. Ja varsinkin ne pankin kulut 4,50e, kun pitää tunnarit pitää voimassa.

Sitä ennen pitää maksaa kulutusluotto pois ja siihen on sitten tehty suunnitelmaa. Nuokin kulut ei pienene kovin kovaa tahtia, kun Euribor 3kk nousee. Se vähän korventaa. Mutta siis lopulta löysin uuden zen tilan ja suunnitelman. 

Tein tavoitteen, että kulutusluotto olisi maksettu jo toukokuussa, jotta opintolaina pilkottaisiin tyylikkäästi palasiksi. Laitetaan siis rinnalle vielä toinen, yksityiskohtaisempi, seuranta tuonne velkavuoren loppupäähän.


05/23 Kulutusluotto maksettu

05/23 Opintolainan summa 3000 euroa


Tähän päästäkseen pitää budjetoidun lisäksi saada maksettua ekstraa 514 euroa. Suunnitelma on käyttää veronpalautuksia tähän, ei menisi edes kuin reilu puolet summasta. Ainoa, mikä voi estää tämän on auton katsastus ja jos ei mene läpi ja tarvii korjailla yms.  Katsastuksen maksoin jo, kun sai 30 e halvemmalla. Päivä elokuussa päivää ennen kun määräaika päättyy. Sit sen näkee. Muuten puskuria ja varautumista on hyvähkösti. Autoa kyllä keväällä isolla rahalla tuunattiin, että ei pitäisi olla ongelmia. Mutta sehän on varmaa vasta kun on leima paperissa. 

Muuten sitä rahaa nipsastaan vähän sieltä sun täältä. Ollaan kulutuksessa vielä kermapersetasolla, joten siitä on matkaa edes perus kituuttamiseen, puhumattakaan extreme piheilystä. Tänäänkin ostin juustopasta-aterian, joka maksoi 1,5 euroa. Sillä olisi saanut monen päivän peruslisukkeet. 

Lisäksi katselin ja laskin, että miten palkankorotus vaikutti tuloihin (tälle vuodelle aika säälittävää, kun nousee netto satasen, kun jouduin nostaa veroprosenttia reilusti. Niin ne ylityöt ja palkankorotukset kannattaa. Vuoden alusta onneksi saa taas prosenttia laskettua) ja miten sitten muista tulonlähteitä saan rahaa pehmentämään budjettia. Väänsin, käänsin, pyöritin, venukutin ja järjestelin ja sain aikaan sellaisen summan, minkä yli menevästä osasta laitan rahat ylimääräisenä kulutusluottoon. Näin en kiristele ihan turhaan ja rahaa jää hupsutteluun ja säästöön kuukausittain.  Sanoisin, että tilanne on sellainen raaka tai medium minus kermaperse. Eli ihan ihmisiksi sillä elää, vaikkei esim matkailu tai heräteostokset tähän budjettiin mahdu. Niitä voi miettiä sitten, kun on varaa.

Säästän lukijat tarkalta kaaviolla (vaikka siitä tuli kaiken miettimisen jälkeen minun mieleeni yksinkertainen), mutta summa vaihtelee 10-20 e välillä, nyt tämän vuoden puolella (vero% kasvattaa ensi vuodelle summaa jopa yli 100 euroon),  jos mitään ylimääräistä ei tule mistään. Olkoon enemmän  henkinen maksu, että toukokuussa voi jo löysin rantein maksaa viimeisen pienemmän erän ja rahaa jää yli jopa siitä opintolainan tavoitteeseen pääsystä.

Toisin kuin aiemmassa via dolo rosassani tällä kertaa velkarallissa ei kikkailla lainoilla ja velalla (vaikka aika mestari siinä olinkin), vaan palkalla, varautumistileillä, alkuvuoden veroprosentilla ja hieman suuremmalla pihistelyllä hoidetaan homma. Esimerkiksi peruin sen äänikirjapalvelun. Siihen ei ole varaa. Vähän ehkä liian ankaraa itseä kohtaan, mutta kun ollaan jo nääääääin lähellä. Tekee mieli puristaa. Ja puristan. Sitäpaitsi vielä on edessä vuosi koulua + 100% työ,  niin ei siinä kamalasti muita kuin koulukirjoja lueta. Kulutusluoton jälkeen helpottaa. Samaan aikaan helpottaa koulu. Samaan aikaan alkaa uusi elämänvaihe,  mitä ihanuuksia se tuokaan tullessaan.

Tässä vihonviimeisten neljän kuun tarkka suunnitelma.


06/23 Opintolainan summa 2100 euroa 

07/23 Opintolainan summa 1300 euroa

08/ 23 Opintolainan summa 600 euroa 

09/23 Kaikki muut lainat maksettu ja vain asuntolaina jäljellä.


Huomannette leikkisän pehmeän laskun velattomuuteen 😀


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Velkahaaste 11/19

Tavoitteet vuosineljänneksittäin: 1. Budjetin rakennus ja maksusuunnitelma tehty Q1/22     Ok 2. Keittiövälineet maksettu Q2/22    Ok 3. Kul...