03 elokuuta 2022

Katastrofinen talvi edessä?

Tuntuu, että uutisointi on saanut muutkin blogistelijat kihisemään kuin muurhaiset pesässä, kun sinne tökätään kepillä. Kaikki kallistuu, sähkö loppuu ja maailmanlopun ainekset. Vaikka siis oikeasti tässä ei mitään karuja oloja osaa edes kuvitella. Jotkut sähkökatkot ja rajoitukset on ihan normaalia monella puolella maailmaa ja siihen on itsekin joutunut tottumaan. En silti sano, etteikö mulla myös muurahaispesä kihisisi. En minä ole poikkeus (ei varmaan ylläri). Kyllä tässä pohtimiset on käynnissä.

1. Sähkösopimus

Kuten olen maininnut, niin vuoden on vielä halpa sähkö (alle 5 centtiä/ kwh). Nyt näitä sähköyhtiöitä näyttää kuitenkin kaatuvan, että tässä on riski siihen, että joudun kalliiseen sähköön. Toki kun katselen mitä yhtiöitä on kaatunut, niin ne on sellaisia, mitkä on mielestäni vähän hähmäsiä. Eihän isot yhtiöt voi kaatua? Tai kai ne voi, mutta sitten on jo maailmanlopun meiningit. Kuitenkin mietityttää, että olenko tarpeeksi varautunut.

2. Välttämättömyyksien hinnannousu

Aika hyvin olen oman ruokalaskuni toistaiseksi onnistunut pitämään kunnossa. Eli edelleen budjetti pitää ja on mahdollisuus ostaa jotain turhaa, kuten esimerkiksi korvapuusti aamupalaksi, kun teki vaan mieli. Toki sen hinta oli noussut 50 senttiä, niin enpä kovin montaa kertaa aio tuollaista ostaa.

Mutta sitten tämä eläintarhan ruokinta. Koirien ruoka oli kuukaudessa noussut yli 10%. Onneksi löysin verkkokaupasta halvemmalla ruokaa. Ostin kerralla kunnon setin. Joka tapauksessa eläinbudjettia pitää jossain vaiheessa nostaa. Jo nyt talvella? Eläinten kanssa ei voi juurikaan kikkailla tuotteilla, kun sitä syödään mikä on hyväksi todettu. Eläintilillä on toki ekstraa, mutta siellä voisi olla enemmänkin. Lääkärikeikat on sellaiset, että ne pitää hoitaa jos niitä tulee.

3. Auto 

Auton katsastus on parin viikon päästä. Se maksettu jo, kun siten sai 30 e hinnasta pois. Ja pieni huolto tehty. Ja katsottu, ettei pitäisi (kop kop) olla mitään mikä menee pieleen. Kuitenkin tämä pitää ottaa toistaiseksi stressilistalle. Bensan hinta oli onneksi laskenut noin 50 senttiä. Pakkoajoja on kohtalaisen vähän.

4. Muut

No, nyt pitää sanoa, että onneksi kotiin on hommattu nyt kaikki pakollinen. Tai ns pakollinen, mutta kodinkoneet on nyt uudet ja ilmalämpöpumppu jne. Eli kotiin ei pitäisi mennä mitään. Eikä minussa pitäisi olla korjattavaa ja toivonkin terveyden kestävän. TTH onneksi on hyvä, että pieniä juttuja pääsee nopeasti ja halvasti hoitamaan. Mutta kop kop taas. Pitäisi olla varautunut näihin.

Okei. Kauhukuvat on se, että kaikki kusee ja ollaan pöpelikössä ja pohjalla. Ongelma on se, että kun olen ollut siellä pohjalla, niin tiedän mikä se on. Nyt kun olen mennyt nostamaan itseä sieltä pohjalta ylös, niin ehkä kauhistuttaa miten pohjalle sitä voi pudota. Toki voi miettiä, että mitä vaihtoehtoja mulla olisi: olla edelleen  pohjalla (ei, eihän sitä voi vaan pelätä ja luovuttaa) tai olla täysin taloudellisesti täydellisessä tilanteessa (no, ilman eläimiä, autoa ja asuntoa olisi aika hyvä tilanne, mutta sitten taas kts. edellinen vastaus. Nämä on mun elämä).

Jos neljä uhkakuvaa löysin, niin pitäisi keksiä myös jotain suunnitelmia suojata tai ainakin pehmentää putoamista.

1. Varautuminen

Lisään laskuihin tarkoitettua rahaa 300 euroon. Eli budjetti määrittää 275 euroa (tämä muokattu budjetti) ja sitten säästöihin menevistä rahoista laitan joka kuukausi 25 euroa. Tämä antaa jonkin verran suojaa laskuista.

2. Lainojen lyhentäminen

En ihan verenmaku suussa lyhennä lainoja, jotta voisin ehkä kuukautta aiemmin saada maksetuksi velat. Se 850e kulutusluottoon ja 55 euroa opintolainaan on ok. Ja pienet ekstrasummat, jos siltä tuntuu. Pitää huomioida, että olen niin onnekas, että voin valita tämän summan määrän. Eli pidätän oikeuden siihen, että jos tarve vaatii, niin saan 600 euroa ekstrarahaa käyttöön, jos maksan vain minimit, eli kulutusluotossa 260 euroa.

3. Säästöt ja puskurit

Peruspuskurissa on 1000 euroa. Sen lisäksi muilla tileillä on noin 700 euroa. Eli, voi nostaa käytettäväksi. Veronpalautuksista maksan 500 euroa kulutusluottoon, jos auto menee läpi ja mitään muita kauheuksia ei ole näkyvissä. Siten saan 82 euroa opintolainatilille puskuria oleilemaan. Lisäksi siitä jää 300 euroa säästöön. 4 x 50 euroa jätän tämän vuoden puolelle inflaatio/katastrofirahoiksi. Eli 50 e/kk. Eli tarvittaessa voi ottaa tuon verran käyttöön jos hinnat jossain nousee tosi paljon. 100 e sitten jakautuu 50 e eläimille ja 50 e laskutilille. Joka kuukausihan menee muutenkin säästöön jo rahaa. Näin olisi vähän enemmän suojaa kohtalaisen hyvään budjettiin. Ja tietty tarvittaessa voi jättää myös esim Nordnetin sijoitukset sikseen ja ottaa sen käyttöön. Yleensä olen myös saanut rahaa joululahjaksi, niin toivon, että onnistun 5 x 50 e katastrofirahat laitettua myös keväälle.

Näin ollen mietin, että mun ei ehkä ainakaan toistaiseksi tarvitse kihistä ja pitäisi pärjätä kyllä talvi, vaikka vähän tässä talous vielä menisi päin seiniä. Että vaikka mulla on enemmän menetettävää kuin pohjalla ollessa, niin en mä missään nimessä ole siellä heikoimmassa asemassa. Itseasiassa mulla on asiat aika hyvin, vaikkei tilillä olekaan sitä eurojackpotin 30 miljoonaa.

3 kommenttia:

 1. Hyvältä ja turvalliselta kuulostaa tilanteesi :) Kunnon suunnitelmalla selviää vähän erikoisemmankin talven yli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Monni. Kyllä se pieni stressi päällä oli, kun tosiaan luki vielä Ylen uutisen noista kaatuneista sähköyhtiöistä. Kuitenkin, kun kirjoitti oman tilanteensa auki, niin sai itsekin sellaisen tyynen mielen, että ei tässä taida kovin pahaa hätää olla. Voin siis surkutella asiaa vain suuremmassa näkökulmassa, koska todella monen elämään tämä vaikuttaa.

   Poista
  2. Näinpä juuri, että epätietoisuus taitaa olla se pelottavin asia. Mutta sitten kun kirjoittaa itselleen luvut auki, niin sitten ei tilanne välttämättä näytäkään enää niin pahalta. Joillain toki tulee olemaan todella tiukka talvi vaikka millaisia laskelmia tekisi.

   Poista

Velkahaaste 11/19

Tavoitteet vuosineljänneksittäin: 1. Budjetin rakennus ja maksusuunnitelma tehty Q1/22     Ok 2. Keittiövälineet maksettu Q2/22    Ok 3. Kul...